El límit inferior de la Debian Woody?

Heu intentat algun cop instal·lar la Debian Woody en un 486 sense FPU, amb 8MB de RAM, 190MB de disc i sense CDROM? Amb el gcc i documentació gcc-dev i tot? Doncs es pot fer.

Fa temps em varen regalar un portàtil IBM ThinkPad 340CSE (i486SL33, pantalla DSTN 640x480, 4MB RAM i 190MB de disc) "ampliat" a 8MB de RAM. Vaig pensar que si hi instal·lava un linux podria aprofitar-lo per programar els meus robotets Lego Mindstorms amb el sistema operatiu legOS. Dit i fet, després de moltes dificultats vaig poder-hi instal·lar el RedHat 6.2, que m'ha durat fins ara.

Però la nova versió del legOS (que ara es diu brickOS per problemes de copyright) ja no funciona amb el bash i el gcc que tenia, i el kernel (2.2.14) no estava preparat per la tarja wireless que m'he comprat fa poc. Aprofitant que m'estic passant a Debian (des de RedHat), vaig decidir provar d'instal·lar-hi la Woody.

El primer intent va ser fer els disquets d'arrancada per poder instal·lar des de la xarxa wireless. No way, José. Si un kernel (vanilla) se'm queixava de que no hi havia prou memòria, l'altre (bf24) se'm penjava sense dir res. Els vaig provar tots sense més èxit.

Vaig decidir-me per una altra aproximació. Vaig instal·lar una Woody al PC de sobretaula en una partició, amb el gcc i el codi font del kernel 2.4.20, però sense X, es clar! Vaig instal·lar el codi font del brickOS, el cross-compiler i les cross-binutils per Hitachi H8300, les extensions wireless, l'editor en mode text...

Vaig compilar i instal·lar un kernel mínim, però amb tot el que necessitava per al ThinkPad (no PCI, no CDROM, pcmcia, wireless...) Vaig fer un disquet amb el loadlin i el kernel custom. Ara calia fer neteja perquè estava ocupant gairebé 300MB de disc. Vaig esborrar l'arbre del kernel, la documentació doc i info, deixant la man. Vaig esborrar els logs, la cache del apt, els locales exòtics, i tota la resta que se'm va acudir. El sistema funcionant va quedar en 130MB!

I ara vé la part divertida: vaig desmuntar el disc del ThinkPad, que és de 2.5", i el vaig muntar al PC amb un adaptador de discos IDE de 2.5" a 3.5" (gràcies Oriol!) Vaig fer una partició de 174MB amb ext2 i una de 16MB de swap. Per transferir el sistema d'un disc a l'altre, què millor que des de l'arrel un tar c * | tar xC /mnt? (Bill Gates, prova això amb el teu "sistema operatiu", si t'atreveixes!!!) Evidentment amb un exclude de /proc, /mnt, etc... Després de tornar a muntar el disc al portàtil, vaig arrencar amb el loadlin, vaig fer un mkswap, vaig arreglar el lilo.conf (canvi de partició), vaig executar el lilo, vaig arreglar el fstab (canvi de partició, afegir el swap) i vaig reiniciar (ara si, sense disquet).

Resultat, la Debian Woody funcionant sense problema en un pobret 486! Imagineu-vos si és pobret que es queda en 14.18 BogoMIPS i el dpkg peta per falta de memòria. Però el brickOS funciona de conya. Ara falta la part wireless. I aplicar les recomanacions de l'apèndix B del laptop-HOWTO. I...

ostres

doncs mira per on que tinc un IBM d'aquests 340 per alla casa arraconat... i em sembla que ho provare :-)

ja ho vaig provar una vegada pero quan vaig veure que es penjava a l'inici vaig passar de tot, o sigui que merci per la idea!

Salut!