Utilitzar programari de PC al teu telefon mobil

  • warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File() is not within the allowed path(s): (/srv/www/gilug.org/www/site.tree/) in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 802.
  • warning: fopen(): Filename cannot be empty in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 803.
  • El fitxer no s'ha pogut crear.

Si tens un aparell de butxaca com un telèfon mòbil amb un sistema operatiu modern, no cal que el carreguis d'aplicatiu per obrir els programes que tens a casa. Amb l'ajuda de les connexions SSH i l'entorn gràfic X11 pots establir fàcilment una connexió segura i utilitzar les aplicacions d'escriptori del teu ordinador de sobretaula, però amb la pantalla del teu aparell de butxaca.

Explicaré la manera d'establir una connexió segura (ssh) des de l'aparell de butxaca, redirigint la visualització de qualsevol programa que engeguem a l'ordinador remot cap a l'aparell de butxaca. D'aquesta manera, no serà un control remot de l'escriptori, sinó exclusivament del programa que necessitem, el qual s'adaptarà a la mida de la pantalla que tenim a les mans.

CONFIGURACIÓ A L'ORDINADOR REMOT (el que fa de servidor):

1. cal que estiguin instal·lats els paquets xserver-common xauth i un servidor de SSH. En el cas de Debian o Ubuntu, això es pot assegurar amb aquestes instruccions en una finestra de Terminal:

sudo apt-get update
sudo apt-get install xserver-common xauth ssh

2. Cal assegurar-se que tenim al router d'accés a internet el port 22 (ssh) obert, i adreçat a l'ordinador.

3. Ens hem d'anotar l'adreça IP que té la connexió a internet, per localitzar el nostre ordinador des de fora.

CONFIGURACIÓ A L'APARELL QUE PORTEM (el mòbil):

1. Cal tenir un client SSH instal·lat, que sol venir amb els repositoris (market) del sistema operatiu.

2. Cal executar des d'una finestra de terminal aquesta instrucció:

ssh -X usuari@adreçaip

Segurament ens demanarà que confirmem l'autenticitat del servidor (yes) i ens obrirà una línia de comandes remota.

3. Executem la instrucció del programa que ens interessa obrir.

Exemple per LibreOffice de textos:

lowriter

Exemple per l'aMule:

amule

- ALTERNATIVA: Si l'ordinador remot és fiable (per exemple perquè és el teu) i pots permetre que detecti tot el què fas amb el ratolí, teclat i portapapers, pots connectar amb la variant Y:

ssh -Y usuari@adreçaip

- ALTERNATIVA: Per algunes connexions és possible accelerar la interacció amb compressió:

ssh -YC usuari@adreçaip

- ALTERNATIVA: També pots connectar i cridar en una sola instrucció:

ssh -YC usuari@adreçaip nautilus

* No importa que l'aparell de butxaca tingui poca memòria o sigui lent. La rapidesa dependrà de la connexió que hi tinguem amb internet (GSM/UMTS/..). El requisit és tenir-hi un client de SSH, i per això hauria de servir qualsevol basat en Unix (iPhone, iPad, Android, Maemo,...)

* La nostra sessió és remota, és a dir, si per exemple desem un document, l'estarem desant a les carpetes de l'ordinador remot. Així mateix, trobarem els documents de l'ordinador remot.

* No es tracta d'un control remot a l'estil de VNC, sinó que realment interactuem amb l'aplicació a l'aparell que tenim a les mans. Únicament ens arriba la finestra de l'aplicació engegada, i se'ns decora fins i tot amb l'estètica de l'escriptori local.


Warning: Table './gilugbitac/accesslog' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: INSERT INTO accesslog (title, path, url, hostname, uid, sid, timer, timestamp) values('', 'node/323', 'http://www.gilug.org/node/323', '172.17.6.1', 0, '199pcs55cl639bnf9mkjgd7g21', 6, 1710845497) in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/database.mysql.inc on line 136