Debian ultima el seu instal·lador gràfic

Avui des de Barrapunto, he sabut de l'existència d'un GUI per l'instal·lador de Debian. No és que no em senti cómode instal·lant-lo des de la cònsola, però ho trobo una mica rudimentari en comparació amb altres distribucions (no ens enganyarem, almenys Gentoo té un frame buffer a la cònsola i queda ben parit, l'instalador de Debian sembla dels anys 80's). Així doncs m'he decidit a provar-lo.

Abans de comentar res, dir que no s'han basat en cap instal·lador gràfic existent, encara que moltes veus deien que podien aprofitar ANACONDA (l'instal·lador de Red Hat si no vaig errat), però aquest necessita d'un servidor X. El DebianInstallerGUI utilitza Direct Frame Buffer i així s'estalvia RAM: Anaconda necessita 64 MB mínim (els de Fedora recomanen 192), i el Debian instaler en necessita 32. Això sí, han hagut de fer un gran esforç per actualitzar el Direct Frame Buffer (més info al wiki de Debian)

Doncs bé, jo he baixat la mini-ISO (per a i386, de moment només suporta 3 arquitectures) i llavors usant VMWare m'he posat mans a la feina. És agradable a la vista i funcional, però trobo que encara els falta un llarg camí per córrer. Segons les meves impressions, "de moment" l'única cosa que han fet ha sigut passar totes les pantalles de l'instal·lador tracidional a GUI, però aprofitant molt poc les possiblitats que dóna. Per exemple per configurar la xarxa has de passar les mateixes pantalles que tradicionalment, quan podrien dividir la pantalla i demanar la IP, el netmask, el gateway i les DNS en 1 sola pantalla.

Una altra cosa poc pràctica és que no hi ha listBoxes. Em refereixo per exemple quan fas el particionat de disc i et deixa triar el tipus de sistema de fitxers, enlloc d'haver-hi un listbox has de fer com en l'instalador tradicional: clicar sobre "Sistema de fitxers" i llavors fer clic al botó "Continuar" i et presenta una pantalla nova amb els diferents tipus a escollir, llavors selecciones el que vols i tornes a fer "Contrinuar" per anar a parar a la pantalla anterior, havent seleccionat el sistema de fitxers que es vol. En aquest asptecte trobo que aprofiten poc l'ús d'una GUI.

Suposo que tot el que comento ja ho aniran pulint ja que encara està en fase BETA. Jo diria que de moment s'han concentrat a fer un instal·lador robust (que els hi ha portat força feina, i sembla que ben feta, és Debian ;D) i ara toca pulir aquests detalls.

Doncs bé aquestes han sigut les meves primeres impressions amb l'instalador gràfic de Debian, si voleu podeu veure una captura de pantalla.

Salut,

Marc.

jo faré un curset de debian testing amb enlightenment 17

jo faré un curset de debian testing amb enlightenment 17 compilat de cvs.
L'enllaç per poder descarregar e-17 és :
www.get-e.org o bé en castellà www.pon-e.org.
També hi ha l'enlightenment :P