Soft lliure i Propietari

Escric aquest article per què crec que he de deixar clara la meva posició davant les polítiques que porten les grans empresses fins a les persones individuals enfront el Programari, ja sigui lliure o propietari.El programari Propietari va començar a extendres gr@ cies al sistema operatiu de Microsoft. El primer s.o. que fa treure va ser un ms-dos, un entorn de car@ cters i poc amigable, llavors el va millorar, posant a sobre un entorn de finestre que feia molt més f@ cil la seva utilització.


I aix@¬ va anar millorant-lo, sempre creant el seu programari amb codi tancat, i entregant a l'usuari únicament el fitxers executables.
El programari lliure desde sempre ha existit, ja sigui a baix nivell com a alt nivell.Qui no ha passat un petit programa que ha fet a classe o pel seu compte amb algun amic ?? Ja sigui per què n'est@ orgullós o bé per què en dongui la seva opinió ...(considero programari lliure tot allò de distribució gratuita, tot i que conec que el programari gratuit és diferent que el programari lliure, i selvan les diferències ....)Personalment, estic aprenent a programar, i estic intentant de fer alguna cosa util per a tothom, ja sigui una petita cosa (que segur que ser@ això, o no ) o un gran projecte ...Avui, diumenge 1 de febrer del 2004 SCO ha caigut, per un virus anomenat Mydoom. Ara, Sco acusa a linuz Torvalds de utilitzar codi d' Unix, un gran S.O. que no he tingut l'oportunitat de probar però que est@ basat en la seva gran majoria amb el Bsd de la Universitat de Berckley (o així crec que és jo, disculpeu el possible error).SCO és una empresa de soft propietari, com és Microsoft, i necessita treure inversions d'on sigui, a causa d'aquest afer, SCO ha publicat que Linux és il·legal, ja que en Linus torvals, el creador de linux, hauria de pagar Copyrigth a SCO, per drets d'auto i per haver basat el seu sistema amb un s.o. privat.(sigui inicialment o finalment)Realment és legal tot aquest entramat contra el software lliure ???Crec que si anem a mirar el codi de qualsevol s.o. trobarem cosses igual entre tots els sistemes operatius, no és una mica absurd el que est@ intentant fer SCO ara ?


Que aconseguiran així ??? volen publicitat ??? o volen que la comunitat d'inform@ tics i "aprenents" d'inform@ tic els hi fagi un tribut ???Personalment, no entenc que coi diu SCO, per això escric aquest article, per veure si m'ajudeu a aclarir conceptes ...


    Ho veig tot tan confús ... que ja no sé que pensar ...

SCO ha perdut el nord ??(pregunta no retòrica)o Linus Torvals va aprofitar la seva condició per treuren profit i crear un Sistema Operatiu de codi obert ??Si és el segon cas ... (si s'arriba a la segona conclusió) quin profit en treuria Linus Torvalds d'aquest afer ???O jo estic completament desinformat sobre linux i tot el que ho envolta, o bé aquí hi ha molts interessos creats, o me fet un liu impressionant.Sap molt de greu que certa gent per tenir una certa mentalitat i uns certs "privilegis" en el món actual fagi "mal" a qui creu que est@ fent una copia de la seva feina.

Tot i que això, si és una copia de SCO, s'hauria de desmotrar, no n'hi ha prou de dir-ho, s'han de comparar els dos codis no ???Sino com sabrem si un codi és la copia de l'altre ???Que far@ SCO ??? obrir@ el codi al jutge per què pugui dictaminar si és una copia del seu preuat sistema operatiu ???

Ni que fossin els únics capaços de crear un sistema operatiu amb cara i ulls ....A part d'això, com poden acusar a Linus Torvalds de tot això ??? De plagi de codi ???????amb que es basen ? quines probes hi ha ??? algú ha vist codi de sco per alguna banda ???(de ser així, que s'hagi vist el codi, les cosses canvien)Linus Torvalds per copiar el s.o. de SCO havia de tenir o una gran memoria, o bé, haver-lo tret fora de l'universitat no ???i dubto que ho fes...(per mitjants, temps i tot el que implica)Si es demostra que SCO

    NO

té raó, no es pot denunciar a SCO per dir cal·l@¹mnies contra una comunitat de codi obert ???
p.d.: Busco respostes, les cosses estan molt confusses, no busco res més ...

Uf, crec què el que menys has

Uf, crec què el que menys has fet es deixar clara la teva posició davant les polítiques que porten les empresses amb el programari, lliure o no.

Primer cal reconeixer que la contribució de Microsoft i els seus sucesius sitemes operatius, al desenvolupament de la informàtica tal com la coneixem en la actualitat ha estat fonamental, que consti que no crec en el programari propietari, pero s'ha d'admetre aquesta contribució.

El fenòmen actual de creixement del programari lliure, tens raò sempre ha existit, desde aquell petit programa que hem compartit en les nostres pàgines etc., pero no es fins ara que en som concients de que es programari lliure i la importacia que te. Crec que ha d'arribar a cotes molt mes altes de distribució i coneixement, si be sempre existira amba el propietari, han de poder conviure en pau i moltes vegades ser complementaris.

No se que va ser primer si l'ou o la gallina, si SCO te raò o nomes es una gran maniobra de les moltes que es fan en contra de un enemic que dia a dia va creixent amb passes segures.

El tema de que un virus (vergonya de els programadors) faci caure a SCO, o a la mateixa Microsoft, crec que es un tema totalment a part i del que no n'hem de estar contents, es una lacra que les persones que hi posen les seves energies mes valdria que les dediquesin a crear.

Uf, em sembla que jo tampoc aclarire res.

De totes maneres fes una copia o no en Linus Torvals del s.o. de SCO, com a maxim podia ser una base de ja fa uns anys, actualment el kernel del Linux poc deu portar del primer kernel ¿?, no us sembla.

Be Salutacions,

Enric

Enric Vergés
membre del GiLUG
evergesp(arrova)lycos.es

RieTs

Com a opinió personal: SCO, pasa palabra.

Consells:
Intenta ser més objectiu quan publiquis una notícia, deixa els comentaris personals per el final o per els comentaris.
Fes-te un guió dels diferents punts que vols tractar, avanç de redactar la notícia, tothom t'ho agrairà.
Intenta documentar mes l'article, fer-la a pél amb la teva memòria està molt bé peró es poc professional
Escull un títol mes adecuat.

Si poguessis reescriure la notícia, amb aquestes millores, seria genial.

No som periodistes

Hola Anònim, no som periodistes, ni tan sols aficionats a la litertura, només apasionats usuaris de la informàtica i que moltes vegades fem sortir els nostres pensaments, vivencies i experiencies a traves d'aquestes pàgines, (wlog personal, articles, etc). Crec que el que es preten es fer una mica de comunicació i una posta en comú de fets d'actualitat.

Si vols en lloc de donar consells, escriu tu el que penses i pots completar, ampliar i discutir els continguts, (en el bon sentit), pero no la forma d'expresió de cada un de nosaltres.

Enric Vergés
membre del GiLUG
evergesp(arrova)lycos.es

A mi això em sembla un FUD en tota regla :-/Escric aquest article per què crec que he de deixar clara la meva posició davant les polítiques[...]Em sembla que no has aclarit res, en tot cas t'has embolicat més i sense voler-ho encara has creat més confusió, que és el que interessa a M$ i a SCO.Qui no ha passat un petit programa que ha fet a classe o pel seu compte amb algun amic ??Això no és software lliure: no l'has alliberat com a GPL, sinó que li deixes a algú proper perquè el provi. I si no m'equivoco, les lleis de la propietat intel·lectual deixen clar que si una obra no porta especificada una llicència lliure, és propietària per defecte.Avui, diumenge 1 de febrer del 2004 SCO ha caigut, per un virus anomenat Mydoom. Ara, Sco acusa a linuz Torvalds de utilitzar codi d' Unix[...]Cronològicament és al revés. El novembre de 2003 SCO denuncia a Linus Torvalds, Richard Stallman, Stewart Cohen i John Horsley, i el mes de febrer de 2004 s'activa el MyDoom que entre altres coses fa caure el servidor web de SCO. Què té a veure una cosa amb l'altra?un gran S.O. que no he tingut l'oportunitat de probar però que està basat en la seva gran majoria amb el Bsd de la Universitat de Berckley (o així crec que és jo, disculpeu el possible error)L'Unix de SCO i els BSD són dues branques diferents de Unix. Pots veure l'evolució dels diferents sistemes operatius en aquell famós quadre que imprés ocupa uns quants folis apaisats (si trobo la URL ja la passaré).Realment és legal tot aquest entramat contra el software lliure ???Evidentment que és legal. Igual de legal que tu denuncïis al teu veí perquè _creus_ que està delinquint. Pot ser lleig, però això funciona així.[...]SCO ha perdut el nord ??No. SCO és una empresa que té els dies comptats i que intenta rendibilitzar al màxim el seu final. No oblidis que Microsoft va comprar un bon grapat de llicències a SCO fa només uns mesos i que amb aquestes actuacions han aconseguit pujar a les borses.o Linus Torvals va aprofitar la seva condició per treuren profit i crear un Sistema Operatiu de codi obert ??Quina condició? La d'estudiant???
Si és el segon cas ... (si s'arriba a la segona conclusió) quin profit en treuria Linus Torvalds d'aquest afer ???
D'aquest afer en concret (suposo que et refereixes a les denúncies de SCO) cap. I seria de psicòpata paranoic pensar que quan va començar el projecte de Linux ja ho va fer pensant en plagiar a SCO. Juas! Però el més bo de tot és: per què collons els de SCO encara no ens han ensenyat el famós codi plagiat?
O jo estic completament desinformat sobre linux i tot el que ho envolta, o bé aquí hi ha molts interessos creats.
Interessos en neutralitzar a GNU/Linux? Evident. I no només per part de SCO.Que farà SCO ??? obrirà el codi al jutge per què pugui dictaminar si és una copia del seu preuat sistema operatiu ???Si, és clar, és l'única manera de fer-ho.Si es demostra que SCO NO té raó, no es pot denunciar a SCO per dir cal·l@¹mnies contra una comunitat de codi obert ???Si, contra la comunitat i contra les empreses que recolzen el GNU/Linux. IBM ja els va denunciar l'estiu passat.
Salut!
pelli.

Cua de moderació

Encara que tot té els seus pros i els seus contres, crec que seria interessant tornar a tenir la cua de moderació abans que els articles poguessin sortir publicats a portada. Hauríem de discutir la puntuació positiva per a què sortís publicat i ja està. La única pega és que els visitants del GiLUG haurem d'estar atents a les novetats i votar-les, però crec que podem permetre'ns fer-ho, no? ;-)

Sobre la cua

Si es vol ho tornu a activar, però ja ho estava i si l'admin no els passava a portada la gent no votava :(

Com es vulgui, però està clar que per activar-ho la gent ha de col·laborar :)

Cua si!

Jo penso que és millor que hi hagi una cua de moderació (de fet no recordava que s'hagués eliminat). I si la gent no vota i finalment els ha de passar a portada un admin, com a mínim algú més a part del que escriu l'article haurà d'estar d'acord amb el que es diu.

I no és per l'article d'en Dats [només] :-P

salut!

Cua activada!

Doncs la cua està activada, suposo que hauria de funcionar ja!

Fins dissabte gent!