El camí del Programari lliure

Voldria fer una reflexió sobre el camí que el programari lliure no seguei al Principat.
És coneguda per gairebé tots els usuaris del Gilug l'existència d'una distribució de Linux basada en Debian anomenada Linex promoguda per la Junta d'Extremadura. L'objectiu és dotar la seva administració publica d'aquest sistema operatiu.


Passos seblants han seguit la Junta d'Andalusia, o el gobern d'Aragó, entre d'altres. Al País Valencià, gobernat pel PP, han anunciat el seu interès pel programari lliure i fins i tot es prepara una distribució de linux a l'estil d'Extremadura.


Mentrestant el conseller en cap del gobern de la Generalitat de Catalunya es dedica a fer-se fotografies amb en Ballmer fent-nos creure que ha aconseguit una gran cosa! La única cosa que ha aconseguit és que tots els catalans i catalanes paguin de la seva butxaca la traducció a un idioma d'un sistema operatiu que no tothom fa servir.


No seria molt millor destinar aquests diners al programari lliure que no està subjecte a cap interés de cap multinacional? Com ho hariem de fer perquè l'administració es prengués seriosament aquesta opció? Que no presumeixen (els consellers i presidents) que som una potència econòmica i tecnològica? Bé, potser en relació a alguna altra zona del mon si, però aquesta postura d'ignorància total vers el programari lliure no farà res més que dur-nos a la cua d'Europa.


Per últim, què pot fer que es tingui aquesta posició quan un gobern gens suspitos de practiques anti-multinacionals com pot ser el del PP es passin al programari lliure i a nosaltres ens obliguin a pagar la traducció del XP?

Millor seria posar per titol

Millor seria posar per titol "El llarg i tortuos camí del programari lliure", dic llarg i tortuos per que crec que ho es i serà.

El cami que ha de fer el programari lliure per Catalunya, es com les nostres carreteres i autopistes, dolentes i de peatge, es que a casa nostra ho fem tot diferent de els altres, nosaltres som diferents, i com que no es reconeix aquesta diferencia ho tenim tot mes dificil i llarg.

Hem de pensar que en aquest cami hi ha una barreja de politica, interessos econòmics, socials, culturals i pot-ser tambe una mica de desidia (ja esta be si funciona) que tot plegat fa que per els nostres polítics de moment no sigui una cosa prioritaria i van fent. Per els de madrid (P.P.) si continuem així i a sobre pagem millor ¿?.

Personalment crec que ha de caure per el seu propi pes en el moment en que per la presió del poble (nosaltres), el bon funcionament de les altres comunitats i possiblement un cambi de liders en els nostres partits politics.

Nosaltres hem de fer be la nostra feina, promoció i fer-nos pessats si es necesari, la feina diaria de promoció i demostració pot ser un camí per el programari lliure. Si mes no ho serem una miqueta mes nosaltres mateixos.

Pot-ser algun dia acabarem com els Testimonis de Geova (amb tots els meus respectes) anat porta per porta a fer proselitísme del soft. lliure.

Salutacions,

Enric Vergés
membre del GiLUG
evergesp(arrova)lycos.es