Olex: Pescadors amb Linux.

Olex, és un impressionant programa d'ajut a la navegació que corre sobre linux. Tracta les dades provinents de gps, radars, sonars i altres sensors de l'embarcació per mostrar entre altres la posició, el rumb, el relleu del fons del mar, la posició i/o obertura de la xarxa i també les rutes d'altres barques properes. És utilitzat professionalment en navegació tant pesquera com mercant o d'oci.

Pròleg

Un amic meu és el patró d'una barca de pesca de Palamós. Li interessa la informàtica i quan ens trobem fem petar llargament la xerrada. Sempre té un llibre o revista d'informàtica "a bordo" per ajudar a passar les llargues hores d'espera quan van a pescar la gamba.

Tenia instal·lat un PC al pont amb un programa d'ajut a la navegació connectat al GPS. Recordava bàsicament "l'ozi explorer" però orientat més a la pesca. Aquest programa corria sobre un sistema operatiu d'una multinacional americana i cada dos per tres li portava mal de caps. Sempre havia de portar un disc dur extraible amb una imatge clònica per si de cas.

Fa poc em va telefonar i em va dir que havia decidit fer un cop de cap i instal·lar un nou sistema d'ajut a la navegació que ja portaven dues barques del poble i que els donava molt bon resultat. Per sorpresa meva, em va dir que estava basat en... Linux!

Ràpidament, li vaig demanar poder-lo veure, i poc després ja erem a dalt de la barca i jo amb la baba queient-me de la boca.

Linux, la base del sistema

Vaig poder veure portava una RedHat 7.3. Venia tota tancadeta (bios i passwords) i vaig haver d'interpreta el que podia llegir del kernel al arrencar. Tampoc és que em deixés potinejar gaire... Je je je.

El sistema de fitxer era Ext3. Tenia configurat algun tipus de RAID per software amb un sol disc, cosa que em va deixar intrigat.

El zip només acceptava discs de 250 MB. Els de 100 no els acceptava.

Hi havia les 6 consoles de texte (Ctrl+alt+F1 ... F6) actives com per defecte en la RedHat i la gràfica a Ctrl+Alt+F7.

Ummm... La tarja gràfica em penso que era una TNT2.

Quan arrancava, engegava directament el servidor X i a continuació el programa sense cap gestor de finestres.

El programa

El programa en qüestió és diu "Olex" és d'una empresa noruega. Té llicència comercial i corre sobre linux. S'entrega en un PC clònic, amb un disc dur, CD, Iomega ZIP de 250 Megas. El monitor, el teclat i el mouse/trackball el pot triar l'usuari segons necessitats o gustos.

Pot rebre dades del GPS, el sonar (sonda), el radar, sensors de la xarxa i fins-hi tot d'un girocòpi.

Tracta les dades obtingudes i dona la posició de la barca i de la xarxa amb la corresponent obertura en tot moment. Permet veure el conjunt en 3D des de diferents anglès amb el relleu del fons. A mesura que la sonda li aporta més informació va recalculant la malla i la mostra a temps reals. Si es disposa d'una sonda preparada pot inclús representar el tipus de fons que hi ha per mitja de la densitat que té.

Amb la senyal del radar pot seguir el rumb trajecte de qualsevol objecte que tingui al seu abast.

La interfície d'usuari i la usabilitat

No hi ha gestor de finestres. No li fa falta per res.

Tot, simple, agradable, accessible i facilment visible.

Amb un botó del trackball feia zoom o clicaves, amb l'altre unzoom i amb els dos et desplaçaves per la representació.

Si premies qualsevol tecla feia una marca amb la posició. Això és perquè en cas de que algú caigui a l'aigua qualsevol persona tocant només el teclat pot deixar registrat on ha estat l'accident i poder tornar a la posició a recuperar el nàufrag. A alguns us sonar@¡ l'acònim MOB (Man on board) dels GPS.

Apart d'això tenia un menú a la part de dalt i les dades importants de navegació a la dreta de la pantalla. (Mireu les captures de pantalla a la web del programa a http://www.olex.no)

Valoració

Aquest és un clar exemple d'un bon programa que confia en el nostre sistema operatiu preferit aprofitant les avantatges que li aporta.

Els pescadors amb qui vaig poder parlar n'estant molt contents i encara que sigui a títol anecdòtic els feia gràcia que el programa corregués sobre linux (els va agradar molt veure que m'interessava tant i potser estaven escarmentats).

Tot i ser de pagament :-P em va fer molta il·lusió veure un linux embarcat i gaudint de la confiança dels seus usuaris en una situació d'explotació comercial i confiant en part la seva seguretat.

Suggerències i possibles millores

Com no... a criticar!

Perquè no posen dos discs durs i fan un mirroring (RAID 1) per guanyar disponibilitat? El PC podia ser més compacte i no un clònic de mini-torre.

Com és que no es pot posar un disc Zip de 100MB? Això ho podien haver polit amb una mica de ganes. ;-)

En resum: Podrien polir més la part de linux!

Molt bo

Jo tampoc no hi entec en pesca marina -no gens- però crec que aquest és un bon exemple d'una part del negoci que es pot fer dins del món GNU. Segur que amb ven poc esforç aquest programa podria correr a sobre de X arquitectures de maquinari i/o fer-ne un porty als BSD -el quals encara en suporten més- i com no, comnpilar-lo per a les múltiples versions del projecte de SO del costat obscur.

Segurament a més d'un li semblarà un comentari estrany però és d'un debianer convençut. Ara ja m'enteneu ;-)

--

Enjoy your GNU/Linux!