Falta d'accessibilitat a les pàgines d'organismes oficials

Fa poc vaig haver de matricularme per fer les Proves d'Accés a la Universitat, i per fer-ho, em van donar una contrasenya per accedir a http://accesnet.gencat.net. Un cop allà el que menys espera un, és trobar-se amb problemes per accedir-hi.

Per començar quan intentes accedir des del Konqueror, introdueixes el número de DNI i la contrasenya, i no entra, mostrant finalment que hi ha hagut un error al carregar la pàgina. Primer intent fallit. Pel que vaig comprovar fan servir un Applet de Java, per tota l'aplicació.

Segon intent, provo d'accedir amb Mozilla; res, passa exactament el mateix, sembla que l'aplicació no suporta tampoc un navegador tant usat com Mozilla.

Tercer intent, després d'instal·lar Mozilla Firefox, ja indignat per la poca compatibilitat que té l'aplicació pels que no som usuaris de sistemes propietaris com MS Windows, i per consegüent l'Internet Explorer, resulta que és l'únic navegador lliure que aconsegueix accedir a la pàgina.

Reflexió que se'n treu d'això; Estem obligats els usuaris de Sistemes de Programari Lliure, a comprar una llicència de Microsoft Windows, per poder accedir amb Internet Explorer a les pàgines dels organismes oficials? Si no mal recordo, vaig llegir fa poc que l'Administració Catalana migraria al Programari Lliure, pel que he comprovat és de cara al públic segueix sent igual.

Posats a dir pegues i incongruències de la infraestructura a internet de segons quines qüestions que afecten a bastants milers de persones, i sent-ne responsable un organisme oficial; per a visualitzar aquestes dades personals i omplir formularis on-line, per defecte no s'utilitza cap connexió segura, és a dir, no s'utilitza SSL per a realizar els enviaments de les dades i/o els formularis omplerts. Això representa una seguretat ínfima per a l'usuari que està obligat a facilitar aquestes dades si vol tramitar una cosa com és la preinscripció a la universitat.

Sincerament, ho he trobat vergonyós. Espero que més endavant solucionin aquest problema, que segur que no s'han adonat encara que existeix, i que anirà en creixement en paral·lel amb el creixement de l'ús del Programari Lliure.

Narcis Garcia

També hi ha un problema bastant estès: organismes com la Diputació de Girona (www.ddgi.es) han establert algun tipus de conveni amb l'empresa WebGiPal (www.webgipal.net) per a què "desenvolupi" les pàgines de quasi tots els ajuntaments, i ho fan a través d'una plantilla (quasi idèntica per a tothom) que dóna problemes amb navegadors com el Mozilla.

Exemples:
www.viladesalt.org
www.ddgi.es/argelaguer
www.cassadelaselva.net
www.webgipal.net/lesplanes

Ostres, aquests de webgipal...

Segons diu a la seva pàgina (que per cert, està tota en castellà):

-------------
Ayuntamientos

Actualmente 210 ayuntamientos ya han confiado en nuestro servicio WEBGIPAL.

Hechos Destacados:

87 ayuntamientos han conseguido el 100% de la financiación solicitando su adhesión al proyecto WEBGIPAL en la convocatoria de ayudas correspondientes a la orden GRI /325/2002 del Departament de Governació i Relacions Institucionas. (Octubre 2002)

La Diputación de Girona financia el 100% del proyecto WEBGIPAL a todos los ayuntamientos de menos de 5.000 habitantes que lo soliciten.
-------------

Quin xollo que han trobat, aquesta gent: "copy-paste" d'una web a l'altra i a parar la mà, que això de l'administració dóna molta pasta. I a sobre sense ni tan sols fer que sigui accessible a tota la població.

No sé quins serien els requisits del concurs (si és que se'n va fer) per donar aquesta concessió, però no crec que fossin gaire exigents, per no dir una altra cosa.

Salut!

En fi...

Si algú té les adreces d'aquesta gent de webgipal o de la Diputació que els passi. Els volia enviar un mail per fer-los saber el problema que tenen però a la web de webgipal no hi és (o no és accessible) i a la web de la Diputació no hi puc entrar perquè només per accedir-hi és imprescindible el plugin de Flash.

Si si, l'administració catalana aposta pel GNU/Linux. Al 100%.

i la 'plantilla' es diu....

no és accessible perquè estan fetes amb el pitjor editor html que s'ha fet mai: meta name="GENERATOR" content="HaseCorp FrontPetx 5.0"

les adreces de contacte són aquí: http://www.webgipal.net/portal/ajuntament/grups.asp?Id=8301

salut!

Caixa catalunya

Aquests estan igual, jo no puc fer cap operació bancària des de Internet pq no faig servir Internet Explorer. Els vaig enviar un mail dient a veure que passava, i que estaria prou bé que la web la fessin amb estàndards i que no depengués d'un sol navegador (que a més està només per windows, crec que per mac tb però no ho sé segur).
La resposta va ser que: "hi estem treballant...", el primer que em va venir al cap va ser que amb el que deuen arribar a cobrar els que han desenvolupat aquesta aplicació, com no se'n donen vergonya.

La cosa està en que nosé si hi ha alguna manera per queixar-nos, a l'oficina del consumidor (nosé com es diu) o d'alguna manera i començar a fer que tots els llocs web (sobretot els que t'ho venen com un servei per ser client) comencin a complir estàndards per poder-hi accedir desde qualsevol navegador.

Apala, per un Internet accessible!

Si, però no és el mateix

No és el mateix. Ja entenc que és una putada, però si les empreses privades volen fer pàgines "IE only" és la seva pasta i estan en el seu dret. El que no és admisible és que això ho faci l'Administració Pública amb els diners de tots i discriminant un sector de la població.

Per cert, "La Caixa" funciona de puta mare amb GNU/Linux des de fa anys, o sigui que ja saps. Ah, i quan et canviïs de banc fes-los saber el perquè, i ja veuràs com amb un parell de baixes per aquest motiu arreglen la web ;-)

Salut!

Pelli.