domini .cat

Domini .CAT

Ahir vaig llegir al Punt Diari una noticia que em va fer pensar, no per no esperada ni volguda si no perquè no creia que pogués llegir-la mai.

Diu:
---
"La ICANN accepta estudiar el domini .cat

La comunitat lingüística i cultural catalana s'uneix per reivindicar el reconeixement d'aquest sufix a Internet.

L'associació internacional que regula els dominis a la xarxa decidirà abans de final d'any si aprova la proposta.

Setanta entitats de tots els territoris de parla catalana ja han expressat el seu suport a la campanya

L'autoritat que gestiona els noms de domini genèrics d'Internet, la Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), ha decidit obrir una nova convocatòria de dominis d'Internet genèrics. És a dir, per a una comunitat o un sector concrets. La llista de propostes rebudes inclou sufixos patrocinats per associacions i empreses, com ara .asia, .jobs, .mail, .mobi, .post, .tel (dues peticions), .travel, .xxx i .cat. Aquest darrer és impulsat per l'Associació PuntCAT, creada expressament per defensar un «domini cultural i lingüístic català» i integrada per les 70 associacions, institucions i empreses culturals i d'Internet més representatives del país. "

Sota el domini .cat, segons l'associació, s'hi podran enregistrar dominis d'entitats, empreses i persones que s'expressin en llengua catalana o que treballin pel foment de la cultura catalana.
El portaveu de l'associació és Salvador Alegret, secretari general de l'Institut d'Estudis Catalans, i un dels assessors de l'entitat és l'expert en Internet i professor de dret Amadeu Abril, membre del consell de la ICANN del 1999 al 2003.

Període de consulta
La ICANN ha d'obrir ara, de l'1 al 30 d'abril, un període de consultes al final del qual anunciarà quines adreces responen als criteris de la institució. Per aquest motiu, l'entitat impulsora del domini .cat ha obert una pàgina web amb informació sobre la candidatura presentada a la màxima institució internacional en el terreny dels dominis d'Internet, en què s'ofereix la possibilitat als internautes d'afegir-se a la petició (www.puntcat.org).
De moment, ja en són gairebé 8.000 els que s'hi han sumat, juntament amb tres centenars d'empreses i entitats.

A l'octubre
En el cas que la ICANN decidís acceptar la concessió del domini .cat, un possible calendari amb què es treballa indicaria que les primeres webs el podrien incorporar cap al mes d'octubre d'enguany, i serien principalment les de l'àmbit de les universitats i els organismes oficials. Posteriorment, a la darreria de març del 2005, ja se'n normalitzaria l'ús a la resta d'internautes.
En els documents lliurats a la ICANN per presentar la candidatura, l'associació PuntCAT especifica que el nou domini «identificador de la comunitat lingüística i cultural catalana a Internet» l'administraria una fundació creada expressament per a aquesta tasca."
----

Pot-ser alguna cosa està canviant i per la finestra s'albira un petit raig de llum.
Ara ens toca a tots nosaltres el donar-hi suport, a traves de la pàgina www.puntcat.org es pot recolzar aquesta proposta.

Discussió a la xarxa

Hola Enric,
aquests darrers dies hi ha una intensa discussió a la xarxa al voltant d'aquest tema.
El millor es fer una ullada al que s'ha dit a les següents adreces:
PuntBarra, Barrapunto i la llista sobre l'Administració Pública (compte, l'arxiu de l'últim enllaç no està actualitzat potser amb els darrers emails que puguin haver-se enviat).

Salut!