Instal·lació de Debian GNU/Linux o Ubuntu GNU/Linux amb RAID per programari

  • warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File() is not within the allowed path(s): (/srv/www/gilug.org/www/site.tree/) in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 802.
  • warning: fopen(): Filename cannot be empty in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 803.
  • El fitxer no s'ha pogut crear.

Utilitzant l'eina DebianInstaller que ens permet instal·lar en mode text un sistema operatiu, configurarem una serie de discs durs per a treballar conjuntament i incrementar així la velocitat, o la fiabilitat, o també l'espai màxim d'una partició.

Més informació sobre les tècniques RAID la pots trobar a l'enciclopèdia:
es.wikipedia.org/wiki/RAID

Tot i que es podria combinar amb d'altres sistemes i particions, aquesta guia utilitza com a exemple la modalitat RAID0 per als discs durs sencers, suposant que són de mida idèntica i no es deixa cap altre sistema a l'equip.

0. Amb l'instal·lador, en arribar a la pagina de configuració de les particions, demanar fer-ho manualment i eliminar tot el que hi hagi als discs durs (ja que deixarem 1 sol sistema), de manera que només hi hagi "espai lliure".

1. Crear una partició primària de per exemple 128MB a l'inici del primer disc dur (hd0,0), establir que s'utilitzi com a "ext3", activar-li el senyal d'arrencable (ja que serà l'únic sistema) i establir-li el punt de muntatge /boot

2. A cadascun dels demés discs durs, crear-hi una partició idèntica a l'anterior (com 128MB), però establir-les com a què no s'utilitzarà. A priori aquest pas és opcional, però ajuda a que tot el conjunt RAID sigui igual, els seus volums simètrics, així com les lectures i escriptures quan els discs durs son iguals. Si volem aprofitar aquests petits 128MB de cada disc dur (excepte el primer, necessari per arrencar), els podem establir com a sistema de fitxers normal.

3. Crear una partició primària com a "Volum físic per al RAID" a cada disc dur, que ocupi tot l'espai que queda (o què volem aprofitar), però que totes les particions creades siguin de la mateixa mida. És a dir, si els discs no son idèntics, per a RAID0 s'aprofiten els volums de la mida del més petit, doncs amb 2 discs de 400GB i 300GB respectivament és millor crear volums per a RAID de 300GB i deixar lliures els 100GB que igualment el RAID0 no els aprofitaria.

4. "Configura el RAID de programari" (farà escriure els canvis), i crear un dispositiu "md" de tipus RAID0 seleccionant (amb la barra espaiadora del teclat) tots els volums físics que tenim creats.

5. Crear una nova partició al nou espai lliure del RAID, que veurem que suma tots els volums seleccionats. La partició ha d'emplenar tot aquest espai, doncs només se'n pot crear una. L'establim com a "Volum físic per a LVM"

6. "Configura el gestor de volums lògics (LVM)". Ens farà enregistrar la feina feta fins ara: Si.
Depenent de la versió, potser ens adverteixi en angles que el nucli (kernel) no ha pogut llegir la nova taula de particions del volum LVM, i que cal reiniciar. Podem continuar, però sinó reiniciem potser el que fem no quedi gravat al disc dur, així que el millor és reiniciar manualment amb [Control]+[Alt]+[Suprimir] i revisar que estan correctes totes les passes fetes fins aquí (com si tornéssim a començar). Aleshores, digui el que digui l'instal·lador ja podrem comptar que ho fa be.

7. "Crea un grup de volums", i li podem posar per exemple un nom com "elgrup". Caldrà seleccionar amb la barra espaiadora el dispositiu RAID que tenim creat (/dev/md0 o similar) i continuar.

8. "Crea un volum lògic". ARA SI QUE PODEM CREAR VOLUMS COM A PARTICIONS DEL SISTEMA: almenys fem una petita per a "swap" i una gran per l'arrel, però podem anar agafant l'espai que queda lliure per a fet totes les particions (volums lògics) que volem, i "finalitzem".

9. És important que li haguem donat un nom adient a cada volum lògic, ja que ara l'haurem de localitzar cadascun a la pagina de particions, obrir la seva configuració amb [Retorn] i establir el seu us (com a sistema de fitxers, punt de muntatge, la mateixa etiqueta)

10. Important: reviseu que la primera partició que hem creat (SCSI1, sda, No.1) estigui establerta com a "ext3" i muntada a "/boot", perquè l'instal·lador pot haver-se oblidat d'això si hem reiniciat l'ordinador en alguna d'aquestes passes.

11. Finalitza, escriu els canvis al disc , i tot hauria d'anar encaminant-se cap a l'equip que volíem.

Després d'aconseguit aquest procediment he fet una prova comparativa en un mateix ordinador, volcant 2GB de dades amb la següent instrucció:
dd if=/dev/zero of=provadisc.tmp bs=1048576 count=2048

Escenari 1: Un disc dur S.ATA de 400GB amb una instal·lació planera: m'ha trigat uns 36 segons, i diu que a una velocitat de 60MB/s
Escenari 2: RAID0 per programari de 4 discs durs S.ATA de 400GB idèntics a l'anterior: m'ha trigat uns 12 segons, i diu que a una velocitat de 178MB/s

Aqui una altra referència sobre la creació de RAID per software:
Ubuntu onto a Linux Software RAID


Warning: Table './gilugbitac/accesslog' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: INSERT INTO accesslog (title, path, url, hostname, uid, sid, timer, timestamp) values('', 'node/308', 'http://www.gilug.org/raid0', '172.17.6.1', 0, 'oo2fb1o4slo2k5nq33hqpvvu76', 10, 1710826965) in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/database.mysql.inc on line 136