Netiquette a la llista del gilug --> Giluquette

  • warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File() is not within the allowed path(s): (/srv/www/gilug.org/www/site.tree/) in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 802.
  • warning: fopen(): Filename cannot be empty in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 803.
  • El fitxer no s'ha pogut crear.

Abans de preguntar a la llista:

- Utilitza el google, cerca a les FAQ (o PMF si hi ha una traducció al català) i manuals disponibles. Llegeix. Rellegeix.

A l'hora d'adreçar-te a la llista:

1- Utilitza el sentit comú . Encara que sigui una llista virtual, les respostes són de persones. Tracta-les amb el respecte que t'agrada que et tractin a tu (o més). La bona educació sempre és benvinguda.

2- No canviïs de tema al mig d'un fil, canviar l'assumpte tampoc serveix. Per canviar de tema has d'enviar un correu nou amb un assumpte nou a l'adreça de la llista, no en resposta a un altre correu. L'adreça de la llista, és a la capçalera dels correus o a la per aquí.

3- No contestis un missatge que contingui tot el text anterior , cita només les parts interesants per a entendre millor la resposta.

4- No enviis adjunts a la llista, això inclou el fet de no utilitzar l'html per escriure o d'utilitzar codificacions extranyes, utilitza el text pelat, és el que ocupa menys i el que es pot llegir millor amb qualsevol sistema. Si has d'ensenyar alguna cosa, penja-ho on puguis i envia'n l'enllaç .

5- Sigues correcte amb l'escriptura, els missatges mal escrits són més facilment ignorats pels membres de la llista. Si fas preguntes al gilug és perquè pots pensar i si pots pensar, pots escriure correctament .

6- No facis preguntes genèriques . Si tens un problema després d'haver consultat google, fes la pregunta de manera intel·ligent intenta donar tots els detalls que puguin ajudar a una bona resposta: maquinari, programari, últims moviments que has fet...

7- No suposis que tens dret a rebre una resposta, això no és el servei tècnic d'una empresa. Si algú et respon, encara que sigui un RTFM, ha deixat de fer una altra cosa segurament més interessant per contestar-te, amb la conseqüent pèrdua de temps que comporta.

8- Intenta que no apareguin adreces de tercers a la llista, ajuda a evitar el correu no desitjat . Si es tracta d'un usuari de la llista ja rebrà el missatge, no cal que li enviis dues vegades.

9- Aquesta llista gaudeix de bon ambient , respecta'l. Si t'agrada insultar, provocar i parlar de temes que no estiguin relacionats amb el gilug, aquesta llista no és per tu. Si s'arriba al límit d'una discussió amb insults i/o descalificacions personals, no hi participis, aquesta mena de coses no porten enlloc i cremen molt a la gent.

10- Opinem que queda molt malament escriure a una llista de correu sobre linux i programari lliure utilitzant l'Outlook. Has sentit a parlar del Mozilla?

11- Això són recomanacions , si no t'agraden, no és necessari que les segueixis: deixa d'escriure a la llista i problema arreglat.

- - - - -

RTFM: Read The Fucking Manual (llegeix el maleït manual).
FAQ: Frequently Asked Questions (preguntes més freqüents o PMF)

- - - - -

Enllaços relacionats i fonts d'inspiració (fins i tot amb alguna traducció literal):

Normas básicas de la Bulmailing: http://bulmalug.net/body.phtml?nIdNoticia=1660.

How To Ask Questions The Smart Way: http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html - text de Eric S. Raymond que parla extensament sobre com fer preguntes intel·ligents i interessants per a una llista de correu.

http://www.sindominio.net/ayuda/preguntas-inteligentes.html - traducció al castellà molt acurada del text anterior de Eric S. Raymond.

http://ciberia.ya.com/diegodjm/inteligentes.html - Adaptació lliure del text de Eric S. Raymond.