Optimitza l'escriptori KDE i d'altra fauna

  • warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File() is not within the allowed path(s): (/srv/www/gilug.org/www/site.tree/) in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 802.
  • warning: fopen(): Filename cannot be empty in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 803.
  • El fitxer no s'ha pogut crear.

Alguns dels consells que s'indinquen en aquest atícle són aplicables a qualsevol entorn d'escriptori, els etiquetarem amb la marca (+). Aquest article es basa en el fet que qualsevol característica o nova funcionalitat que executem en qualsevol moment ens esgarraparà els preuats recursos en tots dels nostres sistemes.

He sentit per ahí que hi ha qui és feliç ignorant aquesta situació, segurament parlem de nous arrivats amb el seu flamant ordinador d'última generació o gent amb prou pasta per invertir. Com que ja fa temps que soc per aquí i no em puc encavir a la branca dels que tenen ingresos aquí us envio uns quants consells d'utilitat.

  • Noves funcionalitats o pijades a tot l'escriptori:
    Això va al gust de cadascú i us aviso que moltes són de gran utilitat peró és millor habilitar-les manualment des del Centre de control de KDE -- enrecordeu-vos d'usar el botó Ajuda que hi ha en els diferents mòduls del Centre de control.

    Seguiu el següent procediment "Menú K->Preferències->Assistent de configuració de l'escriptori" i a la passa tres abaixeu la barra deslliçadora al mínim, així deshabilitareu un munt (tots) d'efectes que segurament molts estan carregant innecessàriament el sistema -- els que hagueu iniciat recentment el compte d'un nou usuari us n'haureu adonat que aquest programa optimitzador i de configuració base s'inicia automàticament abans que cap altre.

    Personalment m'he trobat que les vistes prèvies les haig de dehabilitar manualment, així doncs, tingueu-ho en compte doncs millora molta la navegació amb el gestor de fitxers.

  • (+) El fons de l'escriptori:
    Eviteu l'ús de grans fotos al fons de l'escriptori, aquestes són carregades a la memòria, els programes per a generar els fons d'escriptori tampoc hi ajuden.
  • Kicker, també conegut com a plafó de l'escriptori:
    Aquí hem de fer referència als aplets (miniaplicacions que s'encasten al plafó), bonica característica però que hem de mirar d'usar al mínim, personalment suposo que amb el rellotge, el paginador i el portapapers n'hi haurà prou (les icones d'aplicacions no hi infueixen gaire -- a excepció de si són molt grans o si estan animades).

    NOTA: Les aplicacions normals ancorades a la safata del sistema també carreguen un munt el sistema. Aquestes solen ser dimonis a l'espera d'executar una tasca (sempre deixen una icona visible).

  • (+) Programes del sistema i de l'escriptori KDE:
    Per afinar aquesta part necessitareu "ksysguard" del paquet kdeadmin, mireu l'usuari amb el que rondeu pel sistema i els processos propis del sistema. Si està instal·lat el trobareu a "Menú K->Sistema->Vigilant del sistema KDE".

    NOTA 1: Prengueu cura de no matar o deshabilitar l'inici de cap procès que no sapigueu amb precissió el que fà.

    NOTA 2: És d'esperar que els altres entorns d'escriptori tingan una aplicació que faça una tasca similar.

    NOTA 3: El consell següent també podria encabir-se amb aquest però he preferit tractar-lo a part.

  • (+) Els processos a l'arrencada:
     Aquests es gestionen amb el comandament de consola "update-rc.d" (consulteu la pàguina del manual "man update-rc.d") però també podreu usar el programa "ksysv" del paquet kdeadmin de KDE (tingueu en compte que segurament estareu al nivell 2 d'execució -- almenys a una distribució Debian). Si està instal·lat el trobareu a "Menú K->Sistema->Editor de l'init SysV".
  • Configuració de les aplicacions:
    Per últim, sempre que configureu una aplicació haureu d'anar amb molt de compte del que feu, doncs moltes opcions carreguen connectors d'altres aplicacions o acoren una icona a la safata del sistema, segurament són funcionalitats de les que amb podreu prescindir.

    Consulteu els enllaços relacionats que llisto al final de l'article, amplien molt el tema que esic tractan a aquest article.

  • (+) Aplicacions externes:
    Afegitó d'última hora. Feu el favor de no usar un servidor web, amb PHP, bases de dades, etc. segurament trobareu un munt d'homònims que no esgabellaran tant els recursos del vostre sistema.

Fins aquí tot el que sé, o almenys el que m'ha vingut a la testa. ;-)

Enllaços d'utilitat:

KDE performance tips és la pedra filosofal a consultar, motiu, està sempre a la última de tot el que cal fer per a optimitzar el nostre preuat KDE. Aquí teniu també la traducció en
castellà

Conquer your Desktop! Si, si, es tracta de l'inevitable anllaç cap a la pàgina oficial del Projecte KDE.

KDE Internationalization, bàsicament la poso per animar a la penya a col·laborar. Visiteu-la i veureu la feina que ja hi ha feta.

però ......

i per wmaker no hi ha res semblant ???
utilitzo wmaker, ja que crec que és un estil d'escritori que em pot donar el que jo li demano, però no està mai de més posar alguna cosa maca en el pc oi ?